راهکارهای جالب برای آشپزی

آموزش و دستور تهیه انواع غذاها

راهکارهای جالب برای آشپزی

آموزش و دستور تهیه انواع غذاها

با من همراه باشید تا شما را با دنیای اشپزی آشنا کنیم.

۵ مطلب در مرداد ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

فلسفه نذری دادن

فلسفه نذری دادن

چرا نذری می دهیم؟

علت نذری دادن در ایرن و تاریخچه نذری را بخوانید و با انواع نذری های عجیب و جذاب آشنا بشوید، نذری هایی که تا به حال اسمش به گوشتان نرسیده و نه چشمتان دیده. با ما همراه باشید و همه بایدها در مورد نذری را بدانید.

در حال نزدیک شدن به ماه محرم هستیم، این روزها یک سر به بازار بزرگ تهران بزنید و ببینید مردم چگونه در حال آماده شدن برای ماه محرم هستند، اگر به تقاطع ناصرخسرو بروید، مغازه‌ها در حال فروختن ابزار آلات عزاداری مانند طبل و علامت و سنج هستند و در طرف دیگر مشغول فروختن مواد لازم برای پختن نذری و ظروف یک بار مصرف مخصوص نذری هستند. انگار شور و شوقی بزرگ در راه است. شوری وصف ناپذیر که تنها شور حسینی می‌تواند منشا آن باشد. کافیست به آمار نگاهی بیندازید و ببینید هر ساله در ماه محرم علی الخصوص دهه اول چقدر نذری توزیع می‌شود.

طبق آخرین آمار همه ساله ایرانی ها معادل دو هزار میلیارد تومان نذری توزیع می کنند که در این میان برنج بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. طبق گزارش بانک مرکزی سرانه مصرف برنج برای هر ایرانی در ماه محرم 35% افزایش پیدا می کند و میزان مصرف برنج ایران در ماه محرم حدودا 91 هزار تن، روغن 6 هزار تن و حبوبات 23 هزار تن بیشتر از ماه های دیگر است!

اگر در روزهای عاشورا و تاسوعا هنگام ناهار در خیابان ها قدم بزنید مطمئن باشید کسی را گرسنه نخواهید دید و همه از این سفره پر برکت حسینی بهرمند شده‌اند. اما این نذری ها مختص ناهار نیستند، در هر لحظه ازین روزها شما می توانید شربت زعفران، چایی و شیر و شیر کاکائو و آبمیوه نذری پیدا کنید. به گفته شخصیت های بزرگ دنیا همچنین جوی را فقط در ایران و در ماه محرم می توان پیدا کرد!

 

تاریخچه و فلسفه نذری

فلسفه و تاریخچه نذری را بدانیم!

نذر در لغت به معنای عملی است که در ابتدا بر شخص واجب نیست و هیچ تعهدی نسبت به انجام آن ندارد، اما پس از نذر کردن ملزم بر انجام دادن آن می‌شود و باید به نذر خود وفا کند.
نذر در ادبیات دینی به معنای آن است که فردی تصمیم بگیرد برای رضای خدا کاری (کار خیر یا ترک گناه) انجام دهد، این کار تا پیش از نیت نذر مستحب است اما پس از نذر کردن واجب می شود.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید نذری تنها مختص مسلمانان نیست، بلکه در همه ی ادیان وجود دارد و ارزش ویژه ای برای آن قائل هستند که سعی می کنیم در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره کنیم:

• نذر عمران نبی

عمران نبی که مدت ها صاحب فرزند نمی شد، هنگامی که همسرش باردار بود نذر کرد که اگر فرزندش پسر باشد او را به عنوان خادم به عبادتگاه بفرستد.

• نذر آیین ذرتشتی

در آیین زرتشتی نذر بر مبنای انجام کار نیک می باشد و سفارش می کند هرکس بر مبنای توانایی ها و هنرهایش نذر خود را ادا کند.

• نذر یهودیت

همانند روزه سکوت حضرت یعقوب که برای رسیدن به مقاصدش بر خود واجب کرده بود.در دین اسلام نیز حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) هنگامی که امام حسین و امام حسن (ع) در بستر بیماری بودند، نذر روزه گرفتند.

اولین کسی که برای امام حسین نذری داد:

در روایت آمده است اولین کسی که برای امام حسین (ع) نذری داده است، امام سجاد (ع) بودند که برای زنان بنی هاشم هنگام عزاداری غذا آماده می کردند.

تاریخچه نذری در ایران

در ایران نیز، خان‌ها و کسانی که وضع مالی بهتری داشتند به مناسبت‌های مذهبی و ملی، وعده های غذایی مختلفی را در اختیار قشر ضعیف جامعه قرار می‌دادند و این رسم تا کنون نیز در میان ایرانیان البته با اندکی تغییر باقی مانده است.
به طور رسمی آیین نذری دادن در ایران از دوران صفویه و همزمان با جدی گرفتن ماه محرم توسط شاه عباس و برگزاری مراسم مرثیه خوانی و تعزیه توسط حکومت آغاز شد.
در زمان قاجار نیز که سنت نذری دادن به اوج خود رسیده بود، کسانیکه توانایی نذری دادن نداشتند، با ریختن مشتی برنج در پلوی نذری یا مقداری گوشت در خورشت، در مراسم نذری شریک می‌شدند. حتی پخش لباس سیاه بین نیازمندانی که توانایی تهیه لباس مشکی عزاداری نداشتند نیز مرسوم بود.

انواع غذاهای نذری:

• چلو خورش قیمه

این روزها قیمه به غذای اصلی نذری ایرانی ها تبدیل شده است، اما جالب است بدانید قدمت قیمه نذری کمتر از یک قرن است و تا قبل از آن آش، شیر، شربت و لقمه نان و خرما به عنوان نذری استفاده می شده است.

فلسفه قیمه نذری

دقیقا معلوم نیست قیمه نذری از کجا آمده است، اما پاسخ های مختلفی برای آن وجود دارد. عده ای معتقدند که پخت و پز قیمه آنچنان سخت نیست و یکی از راحت ترین غذاهایی است که می توان برای نذری به کار برد. عده ای نیز به خاطر اینکه در قیمه گوشت قربانی به کار می رود، قیمه را به عنوان نذری قبول کرده اند. اما مگر در غذاهای دیگر گوت قربانی به کار نمی رود؟ شاید این پاسخ سوالی است که باید هر دو دلیل بالا را کنار هم بگذاریم تا فلسفه قیمه را بیابیم!

تاریخچه قیمه نذری

در زمان پهلوی و رضاخان، هنگامی که عزاداری در ملأ عام ممنوع شد و عزادارای به داخل منازل راه یافت، کم کم سبک و سیاق نذری نیز به سمت غذاهای خانگی مخصوصا قیمه تغییر یافت.
قیمه نذری یکی از خوش کزه ترین غذاها برای نذری به شمار می آید، پس اگر می خواهید با دستور پخت آن برای نذری آشنا شوید، اینجا کلیک کنید.

• عدس پلو نذری

عدس پلو نیز از غذاهای محبوب برای نذری است! شاید پختن و آماده سازی آن از قیمه نیز راحت تر است و به همین دلیل مورد توجه قرار گرفته است!

• شله زرد نذری

شله زرد نذری
شله زرد نذری

یکی از غذاهای اصیل ایرانی شله زرد است که از قدیم الایام در ایام و اعیاد مختلف مخصوصا ماه رمضان و ماه محرم استفاده می شده است. از شله زرد معمولا به خاطر رنگ زرد آن یاد می شود. این دسر بسیار مقوی است و معمولا در عزاداری ها به عنوان نذری و در سفره های افطاری کاربرد زیادی دارد.
برای آشنایی با دستور پخت شله زرد برای تعداد نفرات زیاد اینجا کلیک کنید.

• شله مشهدی نذری

شاید با شنیدن نام شله! بلافصله به یاد شله زرد بیفتید! اما شله مشهدی نیز یکی از غذاهای معروف استان خراسان می‌باشد، که در ایام محرم در این منطقه انتخاب اول برای نذری است. شله مشهدی از گروه غذایی آش‌ها است، که مواد تهیه آن، گوشت و حبوبات و ادویه فراوان است. پس اگر در ایام محرم گذرتان به استان‌های خراسان، مخصوصا مشهد افتاد، نذری شله مشهدی را از دست ندهید!

• حلیم نذری

 

حلیم نذری

حلیم نیز نه تنها یکی از غذاهای اصیل ایرانی است بلکه در خاورمیانه یکی از غذای اصیل محسوب می‌شود. حلیم هم در اعیاد و مراسم‌های مختلف ایران به عنوان نذری پخت می‎شود و در بعضی از شهرهای ایران در ماه محرم به عنوان نذری اصلی و مخصوص صبحانه سرو می‌شود.

تاریخچه حلیم

حلیم از قدیم الایام در سفره مردم بوده است اما در گذر زمان نحوه پخت آن تغییر کرده است، مثلا قبلا حلیم را با نخود به جای گندم! طبخ می‌کردند. اما اصل حلیمی که امروزه با شکر و گندم سرو می‌شود از شهرستانی به نام جاسب از توابع استان مرکزی آمده است. جالب است بدانید بیشتر کسانی که مغازه حلیم فروشی دارند از اهالی جاسب هستند و از همه ی واحد های حلیم فروشی تهران 400 تا 500 نفر آن ها جاسبی هستند! حتی دستگاه حلیم صاف کن نیز توسط جاسبی ها اختراع شده است! بهتر است بگوییم متخصصان حلیم پزی در ایران جاسبی هستند! نکته جالب دیگر در رابطه با حلیم جاسبی! این است که ذائقه حلیم خوردن را نیز جاسبی‌ها طراحی کرده اند! به طور مثال خوردن حلیم با دارچین نیز در ابتدا در جاسب اتفاق افتاده است و یا 50 سال پیش که شکر در بازار نبود مردم جاسب حلیم را با نمک یا خاک قند مصرف می کردند.

• حلوا نذری

 

حلوا نذری

حلوا نیز عضو جدانشدنی نذری های ایام عزاداری در ایران است و تقریبا هر ناحیه‌ای در ایران روش مخصوص به خود را در طبخ این غذای خوشمزه دارد. اگر در ایام عاشورا و تاسوعا در دسته های عزادارای یا هیئت ها شرکت کنید، حتما از حلوای نذری نیز بهرمند خواهید شد!

تاریخچه حلوا

تاریخچه حلوا به زمان صفویه و سلطنت شاه عباس بازمیگردد. زمانیکه در فصل زمستان شاه عباس جنگ را پیش رو داشت، به شیخ بهایی فرمان داد تا غذایی را اختراع کند که این سه ویژگی را داشته باشد:

1. به راحتی حمل شود.
2. به اندازه کافی مقوی و انرژی زا باشد.
3. همراه نان، که اکثر سربازان به همراه داشتند، مصرف شود.

و اینگونه شد که شیخ بهایی حلوا را اختراع کرد و مورد مطلوب سپاهیان نیز قرار گرفت! و تا کنون نیز مورد مطلوب همه ی ایرانیان قرار گرفته است!

دعا برای قبولی نذری:

یکی از وسائل ارتباط بندگان با خدا مساله دعا و نیایش است. در قرآن احکام و آداب دعا کردن بیان شده است. در این مقاله آیات مرتبط با حکم دعا کردن معرفی می‌شوند.

برای دیدن ادامه دعاهای نذری کلیک کنید .

نذری های معروف شهرهای مختلف ایران:

• تهران

در تهران همه جور نذری می توانید بیابید! از قرمه سبزی و انواع قیمه و عدس پلو و لوبیا پلو گرفته تا آش رشته و شلقلمکار و زرشک پلو می توانید بیابید! در محله سنگلج نیز در ظهر عاشورا آبگوشت نذری پخت می شود. در نارمک جوجه کباب و چلو کباب می توانید بیابید و اگر هم سری به طرشت بزنید، از فسنجان نیز بی بهره نمی‌مانید. البته صف طولانی نیز باید تحمل کنید!

• اصفهان

در اصفهان، نذری مرسوم بریانی و نوعی آبگوشت مخصوص است. این نوع آبگوشت که با زعفران فراوان پخته می شود، تکه های بزرگ گوشت را در داخل ظروف بزرگ مسی می ریزند و در داخل تنور می گذارند.

چگونه رمز دوم یکبار مصرف (رمز پویا) را بگیریم؟!

• شیراز

در شیراز نیز قیمه مرسوم است. اما قیمه ای متفاوت! با برنجی متفاوت! نام این برنج شکرپلو است که با شربت غلیظ شکر و زعفران آبکش می شود و پس از دم کشیدن روی آن پوست پرتقال و خلال پسته می ریزند.

• اردبیل

 

پیچاق قیمه نذری

از غذاهای مشهور و سنتی اردبیل، پیچاق قیمه است که در محرم نیز نقش اساسی را برای نذری ایفا می کند. این نوع قیمه با گوشت و پیاز داغ فراوان و خلال بادام پخته می شود. در نهایت نیز به تعداد نفرات روی آن تخم مرغ می شکنند.

• کاشان و آران و بیدگل

اگر از آن دسته افرادی هستید که آبگوشت را برنج میل می کنید پس آبگوشت پلو کاشان را از دست ندهید. آران و بیدگل همه ساله در ایام محرم چندین تن آبگوشت پلو پخته می شود.

• قزوین

قیمه نثار نذری
یکی از خوش مزه ترین قیمه ها، قیمه نثار قزوین است که در قزوین طرفدار زیادی دارد. قیمه نثار تقریبا همان قیمه معمولی است با این تفاوت که در آن شکر، زیره، گلاب، پودر هل، خلال پسته، خلال پوست پرتقال و خلال بادام هم به کار می رود.

• رشت

اگر به فسنجان علاقه ی زیادی دارید، پس ایام محرم استان گیلان، به ویژه رشت را از دست ندهید چراکه در روزهای محرم بیش از همه چیز خورش فسنجان سرو می شود.

• کرمان

 

آبگوشت متنجون نذری

انگار ایرانی ها به آبگوشت علاقه خاصی دارند! آبگوشت متنجه از آبگوشت های ویژه کرمان است که با برگه زردآلو، خرما و تکه های میوه و شنبلیله در ایام محرم درست می شود.

• تبریز

چلو گوشت هویچ یا هویج پلو از غذاهای بسیار معطر و معروف آذری است که در تبریز ظرفدارهای زیادی دارد. دارچین، زعفران و زیره از ادویه های اصلی این غذا هستند.

• کرمانشاه

خورش خلال نذری
از غذاهای معروف و سنتی کرمانشاهی ها خورش خلال بادم است که با زرشک، خلال بادام و زعفران فراوان پخته می شود. همین نکته باعث شده است که در ایام محرم و صفر، خورش خلال از غذاهای اصلی نذری باشد.

• گرمسار

از لذیذ ترین نذری هایی که می توانید بیابید، ته چین گوشت گرمسار است. اگر در ایام محرم سری به گرمسار بزنید، مطمئنا از ته چین گرمساری بی بهره نخواهید ماند. از ویژگی های این ته چین این است که گوشت را زیر برنج می گذراند تا به همراه آن دم بکشد. ته چین از آن دسته غذاهایی است که اگر به مقدار زیاد پخته شود خوش مزه تر و لذیذ تر می شود. پس ته چین نذری گرمسار را از دست ندهید، چون به مقدار خیلی زیادی پخت می شود!

نذری های مختلف جهان

پس از معرفی نذری شهرهای مختلف ایران، در این قسمت میخواهیم به نذری های منطق مختلف جهان اشاره کنیم:

• قیمه نجفی

 

قیمه نجفی نذری

حتما اولین چیزی که به ذهنتان می رسد این است که همان قیمه خودمان است ولی چون در نجف پخت می شود، به قیمه نجفی تغییر اسم داده! اما باید بگوییم خیر! اینگونه نیست! بیشتر نزدیک گوشت کوبیده خودمان است! این غذا از گوشت، نخود، پیاز، رب گوجه فرنگی، گرد لیمو، زعفران، پودر هل، نمک، زردچوبه و دارچین پخته می شود. هنگامیکه غذا پخته شد آن را مانند گوشت کوبیده، می کوبند و یا چرخ می کنند و در روزهای عاشورا و تاسوعا صدهزار پرس قیمه نجفی بین مردم توزیع می شود.

• دیگچه افغانستان

دیگچه افغانستان که جزو معروف ترین نذری های افغانستان است، تقریبا چیزی شبیه به شیربرنج ایرانی است! افغانی ها معمولا دیگچه را در چهارشنبه های ماه صفر می پزند و آن را به نیت افزایش رزق و روزی و فرزند دار شدن بین مردم پخش میکنند. این غذای نذری از برنج، آب، شیر، روغن جامد، گلاب، عرق هل، خلال بادام، خلال پسته و نمک پخته می شود.

• آش عاشوره ترکیه

 

آش عاشوره نذری

آش عاشوره ترکیه که از معروف ترین غذاهای نذری ترکیه است، از روزهای دهم تا پانزدهم محرم چخت می شود. فلسفه آن نیز این است که به احترام امام حسین شش روز اول شهادت ایشان را نذری می دهند. این آش که به آش هفت رنگ نیز معروف است از گندم پوست کنده، لوبیا سفید، نخود، آب، شکر، انجیر خشک، آلو قیسی، خلال بادام، کشمش، مویز، پسته، نشاسته، گلاب و نمک تشکیل شده است.

• چکدرمه ترکمنستان

 

چکدرمه ترکمنستان

این نذری که چیزی بسیار شبیه به چلو گوشت خودمان است، از معروف ترین غذاعای نذری ترکنستان است که ترکیبی از برنج، گوشت گوساله، پیاز، روغن، رب گوجه فرنگی، نمک و آب است و اصل این غذا بر این است که هیچ ادویه به خصوصی به آن اضافه نشود.

• حلیم اندونزی

حلیم اندونزی نیز که از اول محرم تا دهم محرم پخته می شود، تقریبا تفاوتی با حلیم خودمان ندارد و با شکر یا نمک سرو می شود.

• خورش مرغ و زیتون لبنان

 

خورش مرغ و زیتون نذری لبنانی

این خورش یکی از محبوب ترین غذاهای لینانی است که استفاده از آن به عنوان نذری نیز در لبنانی ها رواج دارد. این خورش از مرغ، پیاز، سیر، زیره سیاه، زردچوبه، آب مرغ، روغن زیتون، فلفل دلمه ای، زیتون بدون هسته، زعفران، جعفری و فلفل سیاه پخته می شود.

• حلوای هویج پاکستان

این حلوا نیز با حلوای خودمان هیچ نسبتی ندارد! و کاملا متفاوت است. برای تهیه ی این حلوای نذری از هویج رنده شده، شیر، خامه، کره و شکر استفاده می کنند. پس از اینکه این حلوا سرد شد به عنوان دسر از آن استفاده می کنند. در تهیه این حلوا به جای شکر، عسل نیز می توان استفاده کرد.

• کباب هندی

در هندوستان هم غذاهای مختلفی به عنوان نذری توزیع می شوند. در روز شهادت حضرت علی اصغر (ع) نان و شیر توزیع می شود و ثروتمندان هندی نیز کباب نذری، نذری می دهند!

• شیربرنج مغزدار مالزی

 

شیربرنج نذری

یکی از مهم ترین نذری های مالزیایی ها در ماه محرم شیربرنج مغزدار است. این نذری در روز عاشورا با شیر، برنج و شکر تهیه می شود و مردم آن را با حجم بالایی از بادام، گردو، مویز، فندق، بادام زمینی و مقداری دانه انار، پودر نارگیل، دارچین و پودر پوسته تزیین و به عنوان نذری توزیع می کنند.

نذری های عجیب و غریب

• پیتزا

یک پیتزا فروشی تازه تاسیس در خیابان پیروزی این نذر را ادا کرد. البته سال های بعدی دیگراین نذر پیتزا داده نشد، اما همینکه در روز عاشورا پیتزا نذری بدهید، در نوع خودش بسیار جالب است.

• شیرموز

شاید به اندازه پیتزا عجیب نباشد اما در یک ایستگاه صلواتی در منطقه 18 تهران، شیر موز نذری می دهند! تصور کنید در ایستگاه صلواتی چند عدد مخلوط کن باشد و چند نفر در حال درست کردن شیر موز باشند!

• میگو سوخاری

هیئتی در خیابان پاسداران در ده شب اول محرم، هر شب با یک نذری متفاوت از عزاداران حسینی پذیرایی می کند. انواع و اقسام غذاها! از چلوکباب برگ و کوبیده گرفتع تا میگو سوخاری! البته در روز دهم نیز همه ساله کباب ترکی می دهند.

• چنجه

یکی از هیئت های معروف در نیاوران چنجه می دهد و جالب اینجاست آنقدر زیاد سرو می کند که به همه یک پرس می رسد و حتی برای همسایه های اطراف نیز نذری می برند.

• نذری مخصوص بانوان!

در حسینیه سادات عراقی در چهارراه گلوبندک، غذای خارج از عرفی نمی دهند، اما چیزی که این نذر را عجیب می کند این است کخ فقط به بانوان نذری می دهد.

• خورش بادمجان

هیئتی در منطقه بهارستان وجود دارد که در آن ورزشکاران و کشتی گیران نیز حضور دارند. این هیئت با نذری های خورش بادمجانی که سرو می کند به شهرت رسیده است.

• لواشک و مسقطی

همه چیز از یک کلاس درس شروع شد! ماجرا از آن جا شروع شد که در شهرستان رشت، یکی از دانش آموزان نذر می کند که در صورت براورده شدن نذرش به بچه های کلاس لواشک و مسقطی نذری بدهد! اما این تنها شروع داستان بود! از آن سال به بعد 9 سال می گذرد و همه ساله این خانوانده به کودکان و خردسالان لواشک نذری می دهد.

• نخ!

این نذری توسط تاجران وطراحان فرش بجنوردی ادا می شود. آقای علی حصوری که بانی این نذر است به هر کدام از فقرایی که بافنده فرش هستند یک کیلو نخ و از هر رنگ 200 گرم نخ می دهد. طبقه گفته ایشان فلسفه این نذر این است که در نهایت خ ها وسیله ای شود تا گره ای از کار کسی باز شود.

• عروسک

این نذر توسط خانمی که سال ها بچه دار نمی‌شد ادا شد و فلسفه آن این بود که اگر بچه دار شود تا سال 7 سال به کودکان عروسک نذری بدهد.

• ساندویچ کالباس

در خیابان فردوس نیز همه ساله یکی از برندهای معروف کالباس، ساندویچ کالباس نذری می دهد که در نوع خودش جالب است.

 انواع شربت های نذری و خواص آنان

  • شربت خاکشیر نذری

 

شربت خاکشیر نذری

شربت خاکشیر، یکی از شربت های سنتی و باستانی ایرانی است که از قدیم الایام در فصل تابستان برای رفع عطش و تشنگی استفاده می شده است به همین دلیل این شربت در ماه رمضان نیز بسیار پر استفاده است.

اگر بخواهیم به خواص خاکشیر اشاره کنیم شامل موارد زیر می شود:

  • رفع تشنگی و عطش
  • تقویت کلیه و دفع سنگ کلیه
  • کاهش خشکی پوست
  • تنظیم دستگاه گوارش
  • افزایش میل جنسی
  • برطرف کردن بوی بد دهان
  • کنترل فشار خون
  • درمان اسهال و بیماری های عفونی
  • درمان ریزش مو
  • برطرف کردن جوش های صورت

همچنین توجه کنید که در مصرف خاکشیر زیاده روی نکنید چرا که موجب مشکلات گوارشی و پوستی می شود و همچنین به علت افزایش اشتها ممکن است باعث اضافه وزن شود.

  • شربت زعفران نذری

 

شربت زعفران نذری

شربت زعفران نیز یکی از شربت های معروف و پرکاربرد برای نذری است. از خواص شربت زعفران نذری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آرامش بخش و مسکن
  • ضد اسپاسم عضلانی
  • مقوی معده

 

تخم شربتی نذری

تخم شربتی از قدیم به عنوان یک شربت سنتی در نوشدنی های ایرانیان جای داشته است. از خواص تخم شربتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رفع تشنگی
  • متعادل نگه داشتن فشار خون
  • لاغری
  • بهبود بیماری های تنفسی
  • درمان آسم
  • درمان سرفه و سرماخوردگی
  • درمان آنفلوانزا و برونشیت
  • تقویت اعصاب
  • تقویت قلب
  • شربت نذری لیمو و نعنا (لیموناد نعنایی)

 

لیموناد نذری

از خواص شربت لیموناد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درمان مشکلات گوارشی
  • تصفیه کننده خون
  • درمان تب
  • مراقبت از دندان
  • خواص ضدعفونی کننده
  • کاهش وزن
  • درمان مالاریا و وبا
  • سم زدایی برای بدن
  • شربت نذری بیدمشک

از خواص این شربت به موارد زیر می توان اشاره کرد:

  • تقویت کننده قلب و اعصاب
  • جلوگیری از سردردهای قاعدگی
  • باران بلاگر
  • ۰
  • ۰

طرز تهیه کلم پلو شیرازی با نکات کلیدی

کلم پلو شیرازی

یکی از پلوهای معروف شیراز کلم پلو است. کلم پلوی شیرازی زبانزد خاص و عام است. بسیار خوشمزه و لذیذ و پر طرفدار هست. اکثر افرادی که به شیراز سفر می کنند حتما از این غذا استفاده کرده و لذت کافی برده اند. اگر هم استفاده نکرده اید بهتر است با آموزش ما در منزل درست کنید و بهره کافی را ببرید.

 

مواد لازم کلم پلو شیرازی

  • برنج: 5 پیمانه
  • کلم برک ( قمری): دو عدد بزرگ
  • سبزی معطر( ریحان، شوید، تره، جعفری، ترخان): یک کیلو
  • گوشت چرخ کرده: 400 گرم
  • پیاز متوسط: 1 عدد
  • آرد نخودچی: 5 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل و زردچوبه: به اندازه لازم

طرز درست کردن

ابتدا برنج ایرانی را تهیه کنید و آن را داخل سینی پاک کرده بعد بشویید بعد از شستن آن را باکمی آب نیم گرم و نمک بخیسانید.

کلم را خریداری کنید و گل ته آن را جدا کرده ورقه ورقه کنید و آن را نیم ساعت در آب بخیسانید تا گل و لای آن ته نشین شود. بعد از شست و شو آن را داخل آبکش بگذارید تا آب آن گرفته شود. کلم ها را داخل سینی و یک کارد خورد کنید بعد داخل تابه ای با روغن آنرا سرخ کنید.

زمانی که در حال سرخ شدن هست نمک و فلفل سیاه و زردچوبه را اضافه و خوب هم بزنید تا بخورد کلم برود. یک نکته قابل توجه این است که در صورتی که از کلم قمری استفاده می کنید کمی آبغوره به اندازه دو قاشق غذاخوری اضافه کنید تا برگ آن نرم شود.

سپس سبزی را پاک کنید و بشویید و بعد از خشک شدن آن را خورد کنید و آن را کنار بگذارید. پیازتان را پوست کنده و با میکسر له کنید یا می توانید از رنده ریز استفاده کنید و به گوشت چرخ کرده بیفزایید. بعد از اضافه کردن پیاز نمک و فلفل و زردچوبه و کمی دارچین و آرد نخود چی اضافه کنید. آرد نخود چی باعث خواهد شد تا گوشت شما کمی سفت و خود را بگیرد و از طعم خوبی برخوردار خواهد شد.

بعد گوشت چرخ کرده را بعد از ورز دادن گلوله های ریز ریز در آورید و در روغن سرخ کنید. در ظرفی کمی آب بریزید و آن را روی شعله گاز قرار دهید تا آب بجوش آید. بعد از بجوش آمدن آب کمی نمک اضافه کنید و برنج را داخل آن ریخته تا بجوشد و به آرامی قد بکشد. زیر دندان آن را تست کنید و زمانی که حس کردید برنج پخته شده است آن را داخل صافی آبکش کنید. بعد قابلمه ای را انتخاب کرده و کمی ته آن را روفن بریزید تا داغ شود و بعد برنج ابکش شده را کمی بریزید و کمی هم از کلم و قل قلی ها اضافه کرده و به همین صورت لابلای برنج از مواد و گوشت قرار دهید و در آخر کمی زعفران دم شده روی برنج بریزید و بعد از بخار کردن برنج دم کنی قرار دهید تا دم بکشد.

در مرحله آخر برنج را داخل دیس بکشید و میل کنید. می توانید بنا به سلیقه تان گوشت را لابلای برنج ندهید و دست آخر که برنج دم کشید داخل ظرف شکلی بکشید و گوشت قل قلی را با شکل زیبایید دور تا دور ظرف یا روی ظرف قرار دهید و زعفران روی برنج داده و سر میز قرار دهید.

برای ته دیگ می توانید داخل قابلمه ای را روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید تا کمی گرم شود بعد کاهو یا نان لواش را کف قابلمه بچینید. سپس کلم و سبزی را با برنج داخل آبکش مخلوط کنید و در قابلمه بریزید.

البته نوع سبزی بدلخواه است و اکثر افراد از سبزی استفاده نمی کنند. می توانید فقط از کلم سرخ شده و گوشت قل قلی در برنج بکار ببرید.

 

 

 

  • باران بلاگر
  • ۰
  • ۰

اسفناج یکی از سبزیجات زمستانی است . پختن این نوع خورشت در بسیاری از شهرهای ما ایران رایج است و بسیار خوشمزه و لذیذ و در عین حال از نظر ارزش غذایی بسیار بالاست. 
این نوع خورشت در اکثر شهرها با گوشت قرمز پخت شده و مورد مصرف قرار می گیرد. به کار بردن آلو در این نوع خورش خوشمزگی خاصی را به آن می دهد. 
اکثر افراد این نوع خورشت را دوست دارند و علاوه بر لذیذ بودن آن می توان از خواص آن هم بهره برد. سرشار از فیبر و پروتئین است. با خوردن این خورشت حس سیری خاصی به شما دست خواهد داد. روده و معده را لینت بخشیده و حس سبکی در بدن بدست خواهد آمد. 
برای تهیه این نوع خورش به آموزش و روش درست کردن آن می پردازیم. 

مواد لازم برای تهیه خورش آلو اسفناج

  • گوشت گوسفندی: 400 گرم
  • اسفناج تازه: نیم کیلو 
  • تره: 200 گرم
  • آلو خورشتی: 300 گرم 
  • پیاز: یک عدد بزرگ
  • سیر: 1 حبه در صورت تمایل
  • نمک و فلفل: به اندازه لازم
  • زردچوبه: یک قاشق مربا خوری
  • روغن: نصف لیوان

طرز درست کردن خورشت آلو اسفناج


گوشت گوسفندی تازه را خریداری کنید و به اندازه گوشت خورشتی خورد کنید. بشویید و آن را داخل آبکش قرار دهید تا آب آن گرفته شود. پیاز را پوست بکنید و بشویید و روی تخته با کمک یه چاقوی تیز آن را نگینی خورد کنید. قابلمه ای را انتخاب کنید و روی حرارت قرار دهید و پیاز را در روغن کمی تفت داده و به محض اینکه کمی سبک شد گوشت را به آن اضافه کنید و خوب تفت دهید و به محض اینکه رنگ گوشت برگشت زردچوبه و فلفل را اضافه کنید و خوب با هم تفت دهید. 
دقت کنید نمک در اول کار به گوشت اضافه نکنید چون در صورت اضافه کردن نمک مدت پخت گوشت طولانی تر شده یا به اصطلاح گوشت هنگام پخت سفت خواهد شد. 
بعد از اینکه گوشت تفت خورد مقداری آب به آن اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید تا گوشت نیم پز شود. سبزی اسفناج و تره تازه ای را که از قبل خریداری کرده بودید را پاک کنید و با کمک دست یا سبزی خورد کن ریز کنید و با یک حبه سیر در روغن تفت دهید. این بستگی به سلیقه شما دارد تا چقدر تفت بخورد. هر چه مدت تفت دادن کمتر باشد ارزش غذایی آن بیشتر حفظ خواهد شد. 
در صورت تفت دادن اسفناج ها و تره آن را به گوشت اضافه کنید و در همین حین آلو ها را بعد از شستن به خورش بیفرایید و درب قابلمه را بگذارید تا خورشت جا بیفتد. مدت پخت این خورشت 2 الی 3 ساعت زمان خواهد برد. 
در صورت اضافه کردن تره به اسفناج با عث خواهد شد تا خورشت شما لعاب خوبی داشته باشد. آلو هم می تواند لعاب و خوشمزگی خاصی به خورشت بدهد. 
نکته ها: قبل از اینکه آلو را به خورشت اضافه کنید نیم ساعتی آلو ها را درون کاسه ای پر از آب بخیسانید تا سنگ ریزه هایی که در آن وجود دارد ته نشین آب شود. 
می توانید به عنوان چاشنی به خورشت آب لیمو یا آب نارنج به عنوان طعم دهنده استفاده کنید ولی ما از آب لیمو استفاده می کنیم چون خوشمزگی خاصی به خورشت خواهد داد. 
این خورشت را می توانید به جای گوشت از مرغ استفاده کنید و همانند گوشت مرغ را تکه تکه کنید و در خورشت تفت دهید و با آلو و اسفناج پخت کنید. 
برای خوشرنگی خورشت بهتر است در صورت تمایل رب به پیاز اضافه کنید و در صورت راغب نبودن رب زعفران دم کرده کمی بیفزایید تا زعفران بر مزه خورشت غالب نشود. 

  • باران بلاگر
  • ۰
  • ۰

شاید فکر کنید که با ماکارونی فقط می­توان ماکارونی ساده، پاستا و یک نوع سالاد درست کرد. اما جالب است که بدانید با ماکارونی می­توان بیش از 50 نوع غذا و سالاد درست کرد! در این مقاله قصد داریم چند نوع سالاد ماکارونی و غذا آموزش دهیم.

سالاد ماکارونی ساده:

مواد لازم: یک بسته ماکارونی فری یا پیچ – 400 گرم کالباس 300 گرم خیار شور یک پیمانه هویج پخته شده 5 عدد تخم مرغ پخته شده 1.5 پیمانه سس مایونز 5 عدد سیب زمینی پخته شده یک پیمانه نخود سبز پخته شده 1.5 پیمانه پیازچه خرد شده نصف پیمانه روغن زیتون – نصف پیمانه آبلیمو- مقداری نمک و فلفل

تخم مرغ پخته شده، سیب زمینی پخته شده، هویج پخته شده، کالباس، پیازچه و خیارشور را به صورت مربع­های کوچک خرد کنید. در ظرف جداگانه، سس، آبلیمو و روغن زیتون را مخلوط کنید. سیب زمینی و ماکارونی پخته شده را به این ترکیب اضافه کنید و بعد از هم زدن، بقیه مواد را آرام آرام به آن بیفزایید. هنگامیکه همه­ی مواد مخلوط شد، چند تکان به ظرف بدهید تا مواد کاملا جا به جا شوند. به مدت نیم الی یک ساعت مواد را داخل یخچال قرار دهید تا سفت شود. در آخر مقداری سس روی سالاد بریزید.

سالاد ماکارونی با کرفس:

مواد لازم: 200 گرم ماکارونی حلزونی یا حلقوی - 5 عدد خیارشور بزرگ – 4 عدد تخم مرغ 4 عدد سیب زمینی پخته شده 5 عدد هویج 1.5 پیمانه مغز کرفس خرد شده 2 پیمانه گوشت مرغ لاشه شده یک پیمانه گردو خرد شده 1 الی 2 پیمانه سس مایونز نصف پیمانه روغن مایع یا زیتون 3 قاشق غذاخوری آبلیمو – نمک و فلفل به مقدار لازم

پس از پختن کامل ماکارونی، آن را در صافی ریخته و روی آن آب بریزید تا لیزی آن گرفته شود. سس، آبلیمو و روغن زیتون را در یک ظرف بزرگ با هم مخلوط کنید و سپس ماکارونی، سیب زمینی خرد شده را به آن اضافه کنید و هم بزنید. تخم مرغ، هویج و خیار شور را مربعی خرد کنید و به این مخلوط اضافه کنید. مغز کرفس را ریز خرد کنید و به همراه گردو خرد شده، مرغ، نمک و فلفل به بقیه مواد اضافه کنید.

سالاد ماکارونی با سبزیجات:

مواد لازم: 450 گرم ماکارونی پیچ یا فری – 2 پیمانه مرغ پخته و خرد شده ( یا کالباس) 3 عدد فلفل دلمه 4 عدد پیاز متوسط 4 عدد گوجه فرنگی بدون دانه نصف پیمانه پنیر رنده شده­ی پیتزا یک پیمانه خیارشور خرد شده نصف پیمانه لوبیا سبز پخته و خرد شده نصف پیمانه کاهو خرد شده نصف پیمانه کدو سبز خرد شده نصف پیمانه خامه یک پیمانه سس مایونز 1/3 پیمانه آبلیمو – نمک و فلفل به مقدار لازم

ماکارونی را بپزید و درون صافی بریزید. در یک ظرف بزرگ، سس، خامه، آبلیمو، نمک، فلفل و پنیر پیتزا را مخلوط کنید تا کاملا یکدست شود. ماکارونی و مرغ را داخل این ظرف بریزید و هم بزنید. تمام سبزیجات را به شکل مربع خرد کنید و به بقیه مواد اضافه کنید و هم بزنید. بعد از آنکه داخل یخچال قرار دادید، در صورت لزوم می­توانید مقداری سس به آن اضافه کنید.

سالاد ماکارونی با انار:

مواد لازم: نصف بسته ماکارونی فری – 2 عدد سیب زمینی متوسط و پخته شده 2 پیمانه انار دانه شده سیاه 3 عدد هویج پخته شده 2 قاشق غذاخوری ماست آبرفته 5 عدد خیار شور متوسط 2 قاشق غذاخوری سس مایونز یک پیمانه لوبیاچیتی پخته شده مقداری آبلیمو – نمک و فلفل به مقدار لازم

ماکارونی را بپزید و درون صافی بریزید. سیب زمینی پخته شده را به صورت مربعی خرد کنید. در یک کاسه سس، ماست، آبلیمو، نمک و فلفل را مخلوط کنید و سپس ماکارونی، سیب زمینی، خیار شور و هویج پخته شده را به آن اضافه کنید و هم بزنید. در آخر انار را به این مخلوط بیفزایید.

سالاد ماکارونی با زیتون:

مواد لازم: نصف بسته ماکارونی رشته­ای – 3 عدد گوجه فرنگی خرد شده نصف پیمانه زیتون بدون هسته (زیتون سیاه یا سبز) 1.5 پیمانه مرغ پخته شده 1.4 پیمانه شیویت خرد شده نصف پیمانه کنسرو ذرت پخته شده مقداری روغن زیتون و آبلیمو – نمک و فلفل به مقدار لازم

بعد از پختن ماکارونی، آن را صاف کنید. در یک ظرف،روغن زیتون، آبلیمو، نمک و فلفل را مخلوط کنید. سپس به آن ماکارونی، مرغ پخته شده، شیویت و ذرت را اضافه کنید و خوب هم بزنید. در آخر زیتون و گوجه خرد شده را به مخلوط اضافه کنید.

قیمه ماکارونی:

مواد لازم: 500 گرم ماکارونی بلند – 300 گرم گوشت تکه­ای کوچک 3 قاشق سوپخوری پیاز سرخ شده یک پیمانه لپه پخته نصف پیمانه فلفل سبز خلال شده 50 گرم کره 3 قاشق سوپخوری رب گوجه فرنگی یک پیمانه سر خالی آب 6 عدد سیب زمینی خلال سرخ شده 2 قاشق غذاخوری آبلیمو – روغن، زردچوبه، نمک و فلفل به مقدار لازم

ماکارونی را در آبجوش بریزید، اما در قابلمه را روی آن نگذارید. در حین جوشیدن، روغن، نمک و زردچوبه را اضافه کنید. وقتی ماکارونی کمی نرم شد، آن را داخل صافی بریزید و با آب ولرم بشورید.

گوشت را درون آب بریزید و زمان بدهید تا بپزد، سپس پیاز داغ، لپه پخته شده، فلفل سبز خلال شده، رب، نمک و فلفل را داخل آب بریزید و مخلوط کنید. بگذارید آنقدر روی حرارت بماند تا مقدار زیادی از آب آن بخار شود. بعد از اضافه کردن آبلیمو به این قابلمه، در یک قابلمه جدا، ماکارونی را بگذارید دم بکشد. پس از 5 دقیقه، وقتی که ماکارونی کامل پخت، آن را داخل دیس بریزید و روی آن را با مواد پر کنید. سیب زمینی­های سرخ شده را روی ماکارونی بگذارید و می­توانید در آخر، کره را آب کنید و روی کل مواد بریزید.

کوکوی ماکارونی:

مواد لازم: 250 گرم ماکارونی – 7 عدد تخم مرغ متوسط یک قاشق چایخوری بیکینگ پودر یک قاشق سوپ­خوری آرد یک عدد گوجه فرنگی بزرگ 3 قاشق غداخوری جعفری ساتوری و خرد شده – روغن، نمک و فلفل به مقدار لازم

ماکارونی را در آبجوش ریخته و مقداری نمک و فلفل به آن اضافه کنید. وقتی ماکارونی نرم شد، آن را صاف کنید. تخم مرغ­ها را یکی یکی داخل یک ظرف بزرگ بریزید و خوب هم بزنید (حدود 20 دقیقه). نمک، فلفل، بیکینگ پودر، جعفری و گوجه فرنگی را آرام آرام به تخم مرغ ها اضافه کنید و هم بزنید. سپس ماکارونی را به این مواد اضافه کنید و مجدد هم بزنید. در یک تابه­ی بزرگ، مقداری روغن ریخته و بعد از داغ شدن مواد را داخل آن بریزید. با حرارت کم، دو طرف کوکو را سرخ کنید و پس از پخت، آن را برش دهید.

 

  • باران بلاگر
  • ۰
  • ۰

خاگینه جزء دسر و یکی از بهترین دسر هایست که خیلی سریع و زود درست و مورد مصرف قرار می گیرد. خاگینه از ترکیب آب و تخم مرغ است.

این نوع دسر از دسرهای  سنتی ایرانی ست. به علت خوشمزه بودن و پخت سریع آن خیلی از افراد به خوردن آن تمایل دارند. شیرینی آن را می توانید با عسل یا شهد و شکر تنظیم کنید.

در اینجا توجه شما را به آموزش این نوع دسر جلب می کنیم تا بتوانید در کنار خانواده یک دسر خوشمزه ای را امتحان کنید و لذت ببرید.

مواد لازم برای خاگینه بدون فر

  • آرد: 10 قاشق غذاخوری
  • تخم مرغ: 5 عدد
  • روغن مایع: نصف پیمانه
  • زعفران: در صورت دلخواه یک قاشق غذاخوری دم کرده
  • وانیل: 1 چهارم چایخوری
  • شکر: 2 پیمانه
  • گلاب: یک و نیم پیمانه
  • آب: دو پیمانه
  • هل: چند عدد

دستور پخت خاگینه

ابتدا ظرفی را آماده کنید و مقداری شکر و آب در آن بریزید و روی شعله حرارت بگذارید تا آب و شکر به آرامی قوام آیند. زمانی که در حال قوام آمدن بود می توانید زعفران آب شده و گلاب را بیفزایید. آن را کنار بگذارید تا در دمای محیط خنک شوند.

ظرف دیگری آماده کنید و آرد و بکینگ پودر را چندین بار از الک رد کنید و تخم مرغ ها را درون آن بشکنید و با همزن برقی یا دستگاه غذا ساز میکس کنید.

ظرفی را روی گاز قرار دهید و مقداری روغن در آن بریزید تا خوب داغ شود از مواد بدست آمده مقداری در تابه بریزید بطوریکه سطح ظرف را بپوشاند و شعله گاز را بصورت ملایم قرار دهید و درب آن را بگذارید تا کم کم تخم و آرد خود را بگیرند و زمانی که یک طرف آن پخت طرف دیگر را برگردانید تا دو طرف آن سرخ شود.

داخل ظرفی جدا شکر و آب و گلاب و هل میکس شده .را مخلوط کنید و هم بزنید تا شکر در آب هل شود و بعد از اینکه خاگینه پخت مقداری از شهد را  روی آن بریزید تا بخورد خاگینه ها رود.  

روش دیگر این خاگینه را میتوانید درون فر درست کنید. همه مواد دستورات فوق را در قالبی که از قبل چرب شده بریزید و مواد را داخل قالب ریخته حدود 20 دقیقه قالب را در طبقه وسط فر با درجه 180 درجه فارنهایت قرار دهید.

بعد از اینکه خاگینه پخت از فر خارج کنید و از شهدی که از قبل آماده کرده بودید روی خاگینه بریزید تا بخورد آن برود.

برای تزیین این هر خاگینه ای می توانید از پودر پسته و گردو استفاده کنید.

در صورت دوست داشتن می توانید از قالبهای کوچک جهت شکل دهی خاگینه استفاده کنید. اگر چه انتخاب قالبها به سلیقه شما است.

یکی از نکته های مهم این است که اگر مواد خاگینه داغ داغ است حتما شیره مورد استفاده سرد سرد باشد در غیر اینصورت زمان استفاده خاگینه شل و نمیتواند شکر را خوب به خود جذب کند.

برای اینکار بعد از درست کردن شهد آن را درون یخچال نگهدارید تا بتوانید به راحتی از آن استفاده کنید.

  • باران بلاگر